Logg inn
Logg inn
Username or email
Password
Husk meg
›
Glemt passordet?
no
/
en
Atom
RSS 2.0
Om NORSØK
Ansatte
Prosjekter
Tjenester
Publikasjoner
Nyheter
no
/
en
Logg inn
Om NORSØK
Tingvoll sol- og bioenergisenter
Organisasjon
Styret
Årsmeldinger
Vedtekter
Tingvoll gard som forskings- og formidlingsarena
Stjernehagen og folkeparken
Biogassanlegg
Ansatte
Prosjekter
Arkiverte prosjekter
Tjenester
Rådgivning gardsvarmeanlegg
Publikasjoner
Nyheter
Arkiverte nyheter
Atom
RSS 2.0
Martha Ebbesvik
Rådgiver
martha.ebbesvik@norsok.no
+47 908 94 689
Address:
Gunnars veg 6
NO-6630 TINGVOLL
Vis full profil »
Bakgrunn
Husdyrhold
CV
Prosjekter (4)
Publikasjoner (20)
Prosjekter (4)
Innovative driftssystemer for økologisk kyllingproduksjon
2018-07-11
(Oppdatert:
2018-09-14
)
Kristin Sørheim
Kan Midt-Norge utvikles til en foregangsregion for økologisk fjørfekjøttproduksjon, ta en større del av markedet og øke fortjenesten i hele verdikjeden?
Nye løysningar – fornybar energi
2016-01-01
(Oppdatert:
2016-11-07
)
Ingvar Kvande
Det skal etablerast eit forskings- og demonstrasjonsanlegg som kombinerer småskala sol-, vatn-, vind- og bioenergi til eit komplett energiforsyningssystem. Det skal utviklast på gardsbruk eller anna areal i Noreg.
Nye løsninger for distribuert fornybar energiproduksjon på norske gårdsbruk "Lavkarbon"
2015-12-28
(Oppdatert:
2018-08-30
)
Ingvar Kvande
Målet med dette prosjektet er å stimulere til investeringer i miljøteknologi som på en kostnadseffektiv måte kan bidra til å redusere klimagassutslipp fra landbruket.
Dypstrø av flis til storfe ─ dyrevelferd, resirkulering av næringsstoff og redusert avre...
2015-12-18
(Oppdatert:
2017-06-19
)
Turid Strøm
Det er behov for å finne rimelige løsninger for produksjon av storfekjøtt. Prosjektet skal vurdere flis som dypstrø/talle til storfe og finne løsninger for resirkulering av næringsstoffer. Potensialet for avrenning av næringsstoffer ved helårs utedrift skal vurderes.
Publikasjoner (20)
Økonomi ved å ta i bruk jordbruksarealer ute av drift
2018-12-12
I forbindelse med prosjektet «Bedre og økt beiting i Møre og Romsdal» (2016 -2018) har NORSØK arbeidet med ulike utfordringer knyttet til jordbruksarealer som har gått ut av drift. I denne publikasjonen ser vi nærmere på økonomiske konsekvenser av å ta i bruk jordbruksareal som har vært ute av drift. Vi har studert et tidligere jordbruksom...
Avlinger i økologisk landbruk
2018-06-14
Avlingsnivået ved økologisk drift varierer, slik det også gjør i konvensjonelt landbruk. Avlingene bestemmes av jord og klima, gjødsling og jordarbeiding, sortsvalg, skadegjørere, innhøstings- og lagringsteknikk. For noen produkter bestemmer sorteringsregler og bruksområder til slutt hvor stor del av avlingen produsenten får betalt for. NORSØK har samlet noen resultater fra avlingsregistreringer i ulike kulturer fra både prakt...
Økologisk mjølk: Er det mulig uten kraftfôr?
2018-06-04
Både kjøtt og mjølk fra dyr som ikke har spist kraftfôr er populært og omsettes i stadig større omfang i Europa og i USA. Mjølk fra kyr som ikke har fått kraftfôr er også mulig i Norge. Skal slik mjølk bli et satsingsområde i Norge avhenger det av at både forbruker og stat er villig til å betale...
Økologisk jordbruk
2018-06-04
Kapittelet inneholder eksempler på avlinger og avdrått oppnådd i økologisk drift, og gir er oversikt over priser på innsatsmidler og produkter som produseres økologisk. I tillegg finnes det kalkyler for følgende økologiske produksjoner: melkeproduksjon, sauehold, kastrater, okser, mathvete og bygg.
Reetablering av nedlagt innmarksbeite kan redusere kraftfôrkostnadene med 65 %
2018-04-09
Å ta i bruk nedlagte innmarksbeiter til vårbeite for søyer og høstbeite for livsauene kan gi betydelige kutt i kraftfôrkostnadene og en betydelig økning i dekningsbidraget. Dette viser et forskningsprosjekt gjennomført av NORSØK og NIBIO.
Økologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôr
2018-03-22
Det er økende interesse hos forbrukere for mjølk og mjølkeprodukt som er produsert uten bruk av kraftfôr med bare beite og konservert gras i fôrrasjonen. Rørosmeieriet AS, som foredler økologisk produsert mjølk, er interessert i å etablere egen produksjonslinje for mjølkeprodukt fra kyr produsert uten kraftfôr. For mjølkeprodusenten kan det å kutte ut kraftfôr i fôrrasjonen få...
Phosphorus deficits by long-term organic farming?
2018-02-28
Long term studies (1989- ) on an organic dairy farm show decreasing topsoil concentrations of extractable phosphorus (P-AL), and a low P surplus on farm level. The average P-AL value, 100 mg kg-1 dry soil is still above optimal (70 mg), but has decreased by more than 50% since 1989. Perennial ley yields tend to...
Økt egetprodusert fôr i økologisk husdyrhold. Utredning
2018-02-11
I mars 2017 ble det innstramminger i økologiregelverket for bruken av egetprodusert fôr. Til fjørfe og svin er det krav om at minimum 20 % av fôret skal komme fra egen virksomhet eller være produsert i regionen. Dette omfatter også kraftfôret som blir levert av fôrvirksomheter. Med region menes Norge og nærliggende områder i Norges naboland. Til drøvty...
Ensilering av frasorterte poteter og gulrøtter - fra tap til fôr med ti...
2018-02-11
Omtrent en fjerde del av potetene og gulrøttene som pakkeriene mottar blir sortert ut fordi de ikke oppfyller kravene til salg av fersk mat. Disse restråvarene har lav økonomisk verdi til tross for god fôrverdi. I dag leveres frasorterte råvarer til matindustri og brukes som fôr til drøvtyggere. Målet med prosjektet var å finne ut om potet...
Tett liggeareal til økologisk sau - Praktiske fjøsløsninger
2018-01-15
The Norwegian Centre for Organic Agriculture (NORSØK), in collaboration with the Norwegian Agricultural Extension Service (NLR), Debio and the Norwegian Association of Sheep and Goat Farmers (NSG), has written this report to provide practical solutions to meet the requirements of the EU-regulation about a solid lying area for at least 0,75 m2 of 1,5...
Samarbeid om spredning av husdyrgjødsel – til beste for bonde, klima og øko...
2017-12-22
(Oppdatert:
2018-01-15
)
Utslipp av klimagasser er en uunngåelig konsekvens av jordbruksdrift. Utslippene kommer blant annet fra bruk av diesel og spredning av husdyrgjødsel. Melkeproduksjonen i Møre og Romsdal utvikler seg som ellers i landet; de som driver blir færre og større. Tall fra Landbruksdirektoratet viser at 63 % av melkebøndene i fylket har slutta siden år 2000. Dette har git...
Fra tap til verdifullt fôr
2017-11-15
Omtrent en fjerdedel av potetene og gulrøttene som leveres til pakkeriene sorteres ut fordi de ikke oppfyller kravene til salg som fersk mat. Selv om fôrverdien er god, har potetene og gulrøttene liten økonomisk verdi for bonde og pakkeri i dag. Kan ensilering med probiotiske bakterier bidra til å øke verdien av dette fôret?...
Økonomi i saueholdet ved tilgang på ekstra innmarksbeite
2017-04-03
Prosjektet «BeiteRessurs» har vært ledet av Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og Senter for bygdeforskning har vært samarbeidsparter. Prosjektet ble gjennomført 2013-2016. Hovedmålet var å teste mulighetene for å ta i bruk marginale jordbruksområder som har ligget brakk, til beite for sau. Denne rapporten tar for seg de økonomiske konsekvensene...
Økologisk jordbruk
2017-02-08
Kapittelet inneholder eksempler på avlinger og avdrått oppnådd i økologisk drift, og gir en oversikt over priser på innsatsmidler og produkter som produseres økologisk. I tillegg finnes det kalkyler for følgende økologiske produksjoner: melkeproduksjon, sauehold, kastrater, okser, mathvete og bygg. I tillegg finnes priser på innsatsmidler og produkter.
Fôring i økologisk mjølkeproduksjon − kort innføring
2016-09-21
Tiltak for å skape et miljø som tilgodeser husdyras naturlige atferd står sentralt i økologisk husdyrhold. Fôringa skal i størst mulig grad bygge på gårdens egne ressurser. Beite og konservert grovfôr dyrket etter økologiske retningslinjer er de viktigste fôrmidlene i mjølkeproduksjonen. I et økologisk driftsopplegg bør kyrne ha stor evne til å ta opp og omsette grovfôr...
Økonomi i økologisk potetdyrking
2016-06-12
Agronomi, investeringsnivå og omsetningsform er de faktorene som mest påvirker økonomien i økologisk potetdyrking. Agronomiske tiltak som bedrer økonomien spenner vidt. I dette temaarket er det tatt med litt om arealets plassering og tilstand, betydningen av friske settepoteter,ugrashandtering samt betydningen av skånsom høsting og god lagring har å si for kvaliteten.
Økologisk sauehald - kort innføring.
2016-06-12
Utmarksbeite er grunnlaget for mykje av kjøttproduksjonen på sau og lam i Noreg. Målet i ei økologisk driftsform er at sauehaldet skal klare seg mest mogleg med garden sine eigne, lokale og fornybare ressursar. Beite og konservert grovfôr dyrka etter økologiske retningsliner er dei viktigaste fôrmidlane. FOKUS-rapporten omhandlar ulike sider ved sauehald, med særleg vekt på det s...
Økologisk gulrotproduksjon - agronomi og økonomi
2016-06-10
Økologisk gulrot er etterspurt og kan dyrkes over store deler av landet. Landbruksdirektoratet melder at det er økende omsetning av økologiske grønnsaker og at det i store deler av året ikke er nok tilgang på norske, økologiske varer. Spesielt er det interesse for økologisk gulrot. Flere aktører ønsker å tilby norsk vare fremfor importert. Pris for vasket...
Sikori som haustbeite til lam?
2015-12-30
(Oppdatert:
2016-01-28
)
Innblanding av sikori i beitet kan gje betre fôrkvalitet og høgare tilvekst hos lam på haustbeite enn reine grasblandingar. I blandingseng med gras og sikori vil grasartane kompensere for det låge tørrstoffinnhaldet i sikori, medan sikoriplantene bidreg til høgare fôrkvalitet.
Aske til oppgradering av biogass og som gjødsel.Potensiale for økt lønnsomhet i s...
2015-12-30
(Oppdatert:
2016-01-28
)
Aske fra biobrenselanlegg utgjør i dag en kostnad for anleggseiere, da asken for de fleste anlegg må deponeres. Det er ikke tillatt å bruke aske som gjødsel i skog, men det er tillatt brukt som jordforbedringsmiddel. Gjødselvareforskriften er under endring og det kan ligge muligheter for økt bruk av aske som gjødsel i skog tilsvarende det som...