Mobile melkeroboter for fleksibel bruk av beiteressurser i Møre og Romsdal
Mobile melkeroboter kan gjøre det mulig å ta i bruk beiting på areal hvor for eksempel mekanisk høsting er vanskelig eller beiter i tilknytning utmark eller skogsbeite som ellers ville ha vært for langt unna en stasjonær melkerobot.
Det trengs imidlertid mer kunnskap om hvordan man kan få til dette i praksis. Topologien og bruksstrukturen i Møre og Romsdal er godt egnet for å undersøke dette. Sammen med samarbeidspartnerene skal NORSØK se på muligheten for bruk av en mobil melkerobot i fylket.
Bakgrunn for prosjektet
Møre og Romsdal er et av fylkene der mest areal går ut av drift og en stadig mindre del av matproduksjonen i Norge foregår her. Landbruksstrategien for Møre og Romsdal viser til behovet for økt selvforsyning av mat og følgelig må man øke produksjonen av lokalt fôr og hente mer ressurser fra utmark. I tillegg har landbruket en rekke punkter hvor det må bidra, som for eksempel innen klima, miljø og dyrevelferd.
En utfordring innen dagens melkeproduksjon er løsdriftskravet og utvidet krav til beitetid som sommeren. Disse er innført som dyrevelferdstiltak. Mange løsdriftsfjøs, og båsfjøs som enda ikke har bygd om, har en slik plassering at de ikke har tilgang til (nok) beiteareal til dyra i nær nok avstand til melkeanlegget.
Mange tidligere fellesbeiter, andre utmarksbeiter og mye annet dyrkaareal i fylket har, eller står i fare for, å gå ut av drift. Dette skyldes blant annet mekanisering og at det er færre bønder til å utnytte dem. Å finne måter å benytte disse arealene igjen, vil blant annet frigjøre andre arealer som er bedre egnet til å produsere matvekster, redusere maskinbruk og øke biologisk mangfold på beitearealet.
Prosjektets mål
Målet med prosjektet er å undersøke om det er interesse blant bøndene i Møre og Romsdal for å ta i bruk mobile melkeroboter for å kunne ta i bruk arealer som av ulike grunner har eller står i fare for å gro igjen. I tillegg skal vi undersøke om det er praktisk, teknisk og økonomisk fordelaktig å velge mobil melkerobot ved ombygging til løsdrift og om det samtidig kan bidra til økt beitebruk. Vi skal også se på om dette er et driftsopplegg som gjør det enklere for de som ønsker å ha ku og kalv sammen på beite. Til slutt skal prosjektet se på en mulig innovasjon for resirkulering av vann fra melkeroboten.
Vi har fem spørsmål som skal undersøkes:
- Kan en mobil isolert kontainer for melkeroboten gi økt mulighet for å bygge uisolerte fjøs og spare utbyggings-/påbyggingskostnader av eksisterende fjøs?
- Hvordan skal den mobile melkeroboten utformes og plasseres for å gi økt beitebruk og mindre arbeidsbelastning for bonden?
- Kan et driftsopplegg med mobil melkerobot gi et mindre miljøavtrykk (klimagasser og karbonbinding, energi og biologisk mangfold)?
- Kan et driftsopplegg med mobil melkerobot gi like god eller bedre driftsøkonomi?
- Kan vi etablere et resirkuleringssystem for vann fra melkeroboten som kan redusere kostnad og vannforbruk?
I tillegg skal vi formidle kunnskap fra prosjektet til målgruppene.