
Verdiskaping og økosystemtjenester fra tang-industrien (SeaSoil)
SeaSoil-prosjektet vil øke verdiskapingen i makroalgeindustrien, inkludert verdiskaping gjennom økosystemtjenester i vann og jord.

Prosjektet vil gi ny kunnskap om potensielt giftige forbindelser (tungmetaller, jod og arsen) i ulike arter av makroalger, i både viltvoksende og alger som dyrkes. Man vil se nærmere på karbondynamikken i ulike jordtyper, og opptaket av ulike mineraler i plantemateriale etter tilførsel av ulike makroalger til jord.
Betydelig vekst
SeaSoil vil bidra til en betydelig vekst i europeisk algeindustri ved å øke kunnskapsgrunnlaget for hvordan vi håndterer potensielt giftige elementer i råstoffet. Prosjektet vil undersøke om man kan foredle fram populasjoner av sukkertare med lavere innhold av tungmetaller, arsen (As) og jod (I). Det kan gi mat, fôr og gjødsel med bedre kvalitet enn dagens produkter, mens gjødsel og jordforbedring kan bedre matsikkerheten. Man skal også undersøke hvordan ulike typer makroalger påvirker karboninnholdet i ulike jordtyper.
Kan karbon fra havet lagres stabilt i dyrket jord?
Prosjektet har et systemperspektiv som strekker seg fra foredling ved seleksjon, til effekter av alger brukt som jordforbedring. Egne arbeidspakker skal arbeide med ansvarlig forskning og innovasjon, og livsløpsvurderinger. Samt kost-nytte analyser og undersøkelser av verdikjeder. NORSØK bidrar med råmateriale til jordundersøkelser i prosjektet, der jord fra forsøksfelt hvor algemateriale ble tilført i 2019 eller 2020 sendes til samarbeidspartnere i Danmark, Estland, Kroatia og Norge.

Feltforsøk
Det vil også gjennomføres feltforsøk der makroalger tilføres jord kombinert med at det etableres forhold i jorda som kan føre til opptak av arsen i plantene. Det vil gi økt kunnskap om hvilken risiko man tar ved då bruke arsenholdig organisk materiale, som makroalger, som jordforbedringsmiddel.