Åkerbønner er en av kulturene i prosjektet. Her utprøving av ulike åkerbønnesorter i regi av NIBIO Apelsvoll. (Foto: Grete Lene Serikstad)
Åkerbønner er en av kulturene i prosjektet. Her utprøving av ulike åkerbønnesorter i regi av NIBIO Apelsvoll. (Foto: Grete Lene Serikstad)

DIVERSILIENCE: Større mangfold i økologisk for økt robusthet i planteproduksjonen

Prosjektet DIVERSILIENCE har som mål å forbedre produktivitet og robusthet i økologisk produksjon ved å utnytte variasjonen i dyrka vekster.

Målet er å utvikle nytt foredlingsmateriale og vitenskapelig kunnskap for å støtte opp om planteforedling, utvikling av heterogent materiale og design av artsblandinger for samdyrking.

Vi skal utføre forskning både i Nord-Europa (Norge, Finland, Danmark) og Sør-Europa (Bulgaria, Italia, Romania, Slovenia). Vi vil studere og utnytte variasjon på ulike nivåer:

  • Innen enkeltarter - ved å forbedre foredlingsmateriale med mål om å øke tilpasning til økologisk dyrking, endret klima og utfordrende abiotiske og biotiske stressfaktorer
  • Innen arter - ved å utvikle evolusjonære populasjoner og sortsblandinger og teste om disse er fordelaktige for kontroll av skadegjørere og avlingsstabilitet
  • Variasjon mellom arter - ved å utvikle en rekke belgvekstbaserte artsblandinger av frø- og fôrvekster og teste fordelene med disse framfor å dyrke enkeltarter i reinbestand.

Prosjektdeltagerne vil samarbeide med ulike aktører i verdikjeden, både produsenter, planteforedlere og andre.


Arbeidet i prosjektet vil omfatte mange frø- og engbelgvekster: hvitlupin, luserne, soyabønne, øyebønne, hagebønne og prydbønne, i tillegg til vårhvete, bokhvete og mais. Flere andre arter i blandinger med disse vil også bli studert. Resultatene fra DIVERSILIENCE vil bli formidlet på ulike måter, til ulike målgrupper.

Prosjekteigar:Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU
Prosjektleiar: Åshild Ergon, NMBU
Prosjektdeltakarar NORSØK:Anniken Fure Stensrud, Grete Lene Serikstad og Vegard Botterli
Samarbeidspartar: NIBIO, NLR Viken, Graminor, Maritsa Vegetable Crops Institute, Bulgaria, Agricultural Institute of Slovenia, Council for Agricultural Research and Economic (CREA), Rete Semi Rurali, Italia, National Agricultural Research, Romania, Agrologica, Danmark, Natural Resources Institute Finland (Luke) og University of Helsinki
Finansiering: Norges Forskningsråd og Core Organic
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.