Forsker Till Seehusen (NIBIO) med et lite stykke norsk matjord for kvalitetsvurdring på en av gårdene i prosjektet. (Foto: Tatiana Rittl)
Forsker Till Seehusen (NIBIO) med et lite stykke norsk matjord for kvalitetsvurdring på en av gårdene i prosjektet. (Foto: Tatiana Rittl)

Gravde litt – lærte mye: Jordhelse i praksis

Hvordan ser god jordhelse ut i praksis? Det undersøker vi i prosjektet Jordhelse i praksis, der forskere og rådgivere møter bønder på gårdene deres for å dele erfaringer, grave i jorda og bli klokere sammen.

Prosjektet samarbeider besøk på to økologiske gårder på Østlandet og en i Trøndelag. På Stange fikk vi se hvordan én bonde systematisk jobber for å styrke livet i jorda. Her tilbakeføres all halm tilbake til jorda, og det dyrkes både korn og grønnsaker i vekstskifte. Husdyrgjødsel brukes med omhu, og jorda viste tydelige tegn på god struktur, farge og liv – synlige indikatorer på god jordhelse.

IMG 2337

På Toten var det grønnsaksproduksjon som sto i fokus. Også her er vekstskifte en sentral strategi. I tillegg bruker bonden næringsrik kompost og er nøye med maskinbruken for å unngå pakking av jorda. Begge gårdene viste oss hvor viktig det er å kombinere biologisk innsikt med praktiske tiltak.

IMG 2466

I løpet av besøkene har vi gravd en mengde groper for å vurdere jordstruktur, farge, lukt og biologisk aktivitet. Det er samlet inn jordprøver som analyseres for karboninnhold og biologisk mangfold. En viktig del av arbeidet er å lære mer om hvordan jordhelsa utvikler seg over tid, og hvilke tiltak som gir best effekt under ulike forhold.


IMG 2406
Artikkelen held fram under

Prosjektet viser at jordhelse ikke trenger å være noe abstrakt – men heller noe vi kan se, lukte, kjenne og forbedre. Samtidig er det ingen fasit: Det handler om å forstå sitt eget jordsmonn og bruke de riktige verktøyene.

Prosjektet Jordhelse i praksis ledes av Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) i samarbeid med NIBIO og NLR og støttes av Landbruksdirektoratet. Du kan lese mer om prosjektet på norsok.no, og få innsikt i jordbiologi og karbonlagring på agropub.no.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.