Refraktometer til bruk ved måling av råmelkkvalitet i fjøset. (Foto: Berit Blomstrand)
Refraktometer til bruk ved måling av råmelkkvalitet i fjøset. (Foto: Berit Blomstrand)

Helt rå! En analyse av antistoffer i råmelk fra norske saueraser

Prosjektet Helt rå! skal berede grunnen for et større forskningsprosjekt om kvalitet på råmelk hos sau og betydning for immunstatus og motstand mot sykdom hos lam under norske forhold.

Hvorfor er råmelk viktig?

Råmelk er den første melka som produseres etter fødsel. Melka har høyt innhold av immunglobuliner som er avgjørende for lammenes evne til å forsvare seg mot sykdommer de første ukene. Internasjonale studier viser variasjoner i råmelkskvalitet mellom saueraser, individer og driftsopplegg. Det er få studier på immunglobuliner i nedfrosset og opptint råmelk fra sau, spesielt under norske forhold. Med høyt lammetap fra fødsel til høst, er det viktig å kvalitetssikre råmelk og råmelktilførsel til lam.

Hvordan vurderer vi kvaliteten på råmelk fra sau?

For storfe kan råmelkkvalitet vurderes med refraktometer, men tilsvarende studier for sau mangler. I dette prosjektet vil vi undersøke råmelk før og etter frysing med digitalt og analogt refraktometer og sammenlikne disse resultatene med resultater fra målinger på immunglobuliner som blir gjort ved TINEs mastittlaboratorie i Molde.

Hva vil vi bruke resultatene til?

NORSØK har i et tidligere prosjekt samlet råmelkdata fra 74 søyer i Midt-Norge. Videre analyser og prøver fra ulike raser og besetninger vil gi mer kunnskap om norsk råmelk. Målet er å søke om hovedprosjektmidler i 2026 og utvikle et verktøy for bønder til å verifisere råmelkkvalitet.

NORSØK jobber for å utvikle økologisk landbruk, hvor god råmelkkvalitet med høyt nivå av immunglobuliner og spesifikke antistoffer bidrar til økt dyrehelse og robusthet. Dette er relevant både for konvensjonelt og økologisk husdyrhold.

Prosjekteigar:NORSØK
Prosjektleiar:Berit Marie Blomstrand
Prosjektdeltakarar NORSØK:Rosann Johanssen og Peggy Haugnes
Finansiering: Landbruksdirektoratet
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.