
Helt rå! En analyse av antistoffer i råmelk fra norske saueraser
Prosjektet Helt rå! skal berede grunnen for et større forskningsprosjekt om kvalitet på råmelk hos sau og betydning for immunstatus og motstand mot sykdom hos lam under norske forhold.
Hvorfor er råmelk viktig?

Råmelk er den første melka som produseres etter fødsel. Melka har høyt innhold av immunglobuliner som er avgjørende for lammenes evne til å forsvare seg mot sykdommer de første ukene. Internasjonale studier viser variasjoner i råmelkskvalitet mellom saueraser, individer og driftsopplegg. Det er få studier på immunglobuliner i nedfrosset og opptint råmelk fra sau, spesielt under norske forhold. Med høyt lammetap fra fødsel til høst, er det viktig å kvalitetssikre råmelk og råmelktilførsel til lam.
Hvordan vurderer vi kvaliteten på råmelk fra sau?
For storfe kan råmelkkvalitet vurderes med refraktometer, men tilsvarende studier for sau mangler. I dette prosjektet vil vi undersøke råmelk før og etter frysing med digitalt og analogt refraktometer og sammenlikne disse resultatene med resultater fra målinger på immunglobuliner som blir gjort ved TINEs mastittlaboratorie i Molde.
Hva vil vi bruke resultatene til?
NORSØK har i et tidligere prosjekt samlet råmelkdata fra 74 søyer i Midt-Norge. Videre analyser og prøver fra ulike raser og besetninger vil gi mer kunnskap om norsk råmelk. Målet er å søke om hovedprosjektmidler i 2026 og utvikle et verktøy for bønder til å verifisere råmelkkvalitet.
NORSØK jobber for å utvikle økologisk landbruk, hvor god råmelkkvalitet med høyt nivå av immunglobuliner og spesifikke antistoffer bidrar til økt dyrehelse og robusthet. Dette er relevant både for konvensjonelt og økologisk husdyrhold.