Fra en parsellhage. (Foto: Kirsty McKinnon)
Fra en parsellhage. (Foto: Kirsty McKinnon)

Dyrking av matvekster i andelslandbruk og andre former for småskala produksjon

Fagdag: 24. august kl. 10:30 – 19:00 på Tingvoll Økopark og bedriften Permakulturplanter på Tingvoll.

På fagdagen vil du få informasjon og inspirasjon til å drifte eller delta i et andelslandbruk. Videre fordyper vi oss i temaet fruktbar jord og gjennomgår ulike måter å resirkulere organisk materiale på. Vi besøker en permakulturhage der de dyrker et mangfold av flerårige vekster.
Målgruppe: Alle som er interessert i å drive eller delta i andelslandbruk og andre som er interessert i å dyrke matvekster, enten for eget bruk eller for salg. Arrangementet er åpent for alle.

Program og presentasjon av foredragsholderne finner du under!

Fagdagen inkludert enkel servering koster kr. 600.-. Utvidet påmeldingsfrist 22. august kl 24:00!

Meld deg på her!

Fagdagen arrangeres av NORSØK og Landbruk Nordvest i samarbeid med Økologisk Norge, og støttes av Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Program

10:30 - 10:45 Velkommen og informasjon om Tingvoll Økopark v/Kirsty McKinnon

10:45 - 11:30 Hva er andelslandbruk? v/ Marte Guttulsrød. Om grunnprinsipper, historikk og utvikling i Norge. Hvert andelslandbruk er unikt, eksempler.

11:30 - 12:30 Lunsj. Mat og drikke kan kjøpes i Økoparken eller ta med niste. Utstilling av litteratur.

12:30 - 13:15 Hvordan starte andelslandbruk? v/ Marte Guttulsrød: Tips til oppstart, planlegging, organisering, kommunikasjon innen andelslandbruket og markedsføring.

13:15 - 13:30 Pause

13:30 - 14:45 Resirkulering av organisk materiale v/ Kirsty McKinnon: Ulike metoder for kompostering, Bokashi (fermentering). Teori og demonstrasjon.

14:45 - 15:45 Hvordan opprettholde fruktbar jord? v/ Maud Grøtta: Jordtype, struktur, moldinnhold, mineraler, jordbiologi, regenerativt landbruk, jordarbeiding eller ikke jordarbeiding

15:45 - 16:20 Pause med enkel servering

16:30 - 18:30 Omvisning på Permakulturplanter – en skoghage på Tingvoll v/ Benjamin Bro-Jørgensen. Stikkord: nøtter, bær, frukt, flerårige grønnsaker, bruk av biokull.

18:40 - 19:00 Oppsummering og innspill om arbeid for utvikling av andelslandbruk.

Foredragsholderne

Maud Grøtta er landbruksrådgiver i Møre og Romsdal, ansatt i Landbruk Nordvest SA. Hun har jobbet med både økologisk og konvensjonelt landbruk og med kulturlandskap og biologisk mangfold.

Kirsty McKinnon er rådgiver ved Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) der hun blant annet arbeider med komposteringsforsøk, undersøkelser av oppalsjord og gjødselkilder.

Marte Guttulsrød arbeider i Økologisk Norge der en av oppgavene er å koordinere det nasjonale nettverket av de om lag 80 andelslandbrukene i Norge. Marte har jobbet med andelslandbruk siden 2015 og har en mastergrad fra Senter for Utvikling og Miljø (UiO) i bærekraftig utvikling.

Artikkelen fortsetter under

Andre arrangement om hagebruk.

Dagen etter fagdagen, søndag 25. august, arrangeres den årlige kjøkkenhagedagen ved Tingvoll Økopark og Norsk senter for økologisk landbruk. Aktuelle overnattingssteder er Tingvoll fjordhotell og Tingvoll camping m.fl.
I september vil det bli arrangert to markdager hos andelslandbruk og en hos en småskala grønnsaksdyrker:
Mandag 16. september: Oppistua Øye, Surnadal kl. 18:00-21:00. Mer informasjon og påmelding her.
Torsdag 19. september: Spiren andelslandbruk, Sykkylven kl. 17:30-20:30. Mer informasjon og påmelding her.
Lørdag 21. september: Ørsta andelsgard SA, kl. 11:00-14:00. Mer informasjon og påmelding her.