Kjersti Berge er koordinator for økologisk landbruk i NLR og prosjektleder for Landbrukets økologikongress 2026 (Foto: NLR)
Kjersti Berge er koordinator for økologisk landbruk i NLR og prosjektleder for Landbrukets økologikongress 2026 (Foto: NLR)

ØKO 2026: På vei mot 10% økologisk

På landbrukets økologikongress samles økologiske og konvensjonelle bønder, rådgivere og forskere for å dele erfaringer om jordhelse, fôr, planteproduksjon og marked.

Målet er å skape samarbeid og læring som stimulerer til mer matproduksjon og gjør landbruket mer robust – uansett driftsform. I en utrygg tid er det lurt å ha en stor agronomisk verktøykasse og godt samarbeid innad i næringa.

– Vi ønsker å bruke kongressen til å diskutere hvordan vi faktisk kan nå 10-prosentmålet – i areal, produksjon og marked. For å få til dette må både agronomi, økonomi og marked henge sammen, sier Kjersti Berge, fagkoordinator økologisk i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og prosjektleder for kongressen. Så vil vi legge vekt at dette er en kongress for alle i landbruket – vi har stått hardt på for å lage et program som reflekterer dette.

Årets overordnede tema er «På vei mot ti prosent økologisk», og hovedmålgruppen er økologiske og konvensjonelle bønder, rådgivere, studenter og aktører i verdikjeden for mat.

Hele landbruket på samme sti

Om Norge skal nå målet om 10% økologisk drift er konvensjonelle bønder en viktig målgruppene. Både konvensjonelle og økologiske bønder ønsker et mer robust og selvforsynt landbruk, samtidig som vi tar vare på miljø og økologi på best mulig måte. Økonomisk og sosial bærekraft er også sentralt, der økologiske produksjoner kan by på muligheter.

Framtidas matsystem er et samarbeidsprosjekt der arenaer for å skape relasjoner og bygge ny kunnskap er avgjørende. Landbrukets Økologikongress 2026 inviterer hele landbruket, og vi har jobbet hardt for å lage et program som skal appellere bredt til forskjellige produksjoner og driftsformer.

Vi har mange flinke bønder av alle typer i Norge, som er opptatt av jorda og dyra sine. Vi vil at absolutt alle som jobber med eller er interessert i Norsk matproduksjon skal vite at de er varmt velkomne. Vi trenger alle bøndene vi kan få i Norge, og vi trenger hverandre.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.