Fra venstre: Maria Båtnes og Anniken Fure Stensrud med mannen Eirik og datteren Iris.
Fra venstre: Maria Båtnes og Anniken Fure Stensrud med mannen Eirik og datteren Iris.

To nye rådgivere med ettertraktet utdanning til Tingvoll

Det er Maria Båtnes (26) fra Lørenskog og Anniken Fure Stensrud (29) fra Oslo som har blitt fast ansatt som rådgivere i NORSØK fra høsten 2021.

Begge to har en etterspurt mastergrad i plantevitenskap fra NMBU med i kofferten når de setter kursen fra Østlandet med retning Tingvoll og Nordmøre

- Vi er kjempestolte over å ønske to nye rådgivere velkommen til NORSØK. Plantevitenskap er en ettertraktet utdanning i Norge, og det er rift om disse fagfolkene innen både forskning og rådgivning, sier daglig leder Turid Strøm. Vi gleder oss til de kommer, de skal få mange spennende og utfordrende prosjekter å bryne kunnskapen sin på.

Faglige muligheter og vakker natur

Anniken kommer fra Oslo og har med seg mann og en liten datter på 10 mnd på flyttelasset. Hun gleder seg stort til å komme på feltarbeid og sette kunnskapen ut i praksis. Hun kan fortelle at hun ser frem til å jobbe med jord og kompost, noe det er lang erfaring med blant forskerne i NORSØK

- Jeg gleder meg veldig til å bli kjent med nye kollegaer og ta fatt på spennende arbeid, forteller Anniken. Jeg føler meg like mye som en praktiker som en teoretiker, så det blir gøy å komme ut i felt og få jord mellom fingrene.

Den lille familien visste ikke så mye om Tingvoll eller Nordmøre før jobbmuligheten i NORSØK åpnet seg. Faglige muligheter var viktig, men natur og friluftsliv var også en sentral faktor da de tok valget om å flytte. Anniken og mannen er nemlig ivrige hjortejegere som ser fram til å ha kort vei fra stuedøra til variert jakt- og turterreng.

NORSØK har et sterkt og variert fagmiljø, så jeg føler meg privilegert over muligheten til å ta del i arbeidet og lære en masse, fortsetter Anniken. Naturen, friluftslivet og roen er bonuser vi ser fram til å kose oss masse med framover, avslutter Anniken med et smil.

Røtter i Valldalen

Maria kommer fra Lørenskog som ligger rett utenfor Oslo. Hun har en medfødt forkjærlighet for Vestlandet med røtter i bærbygda Valldalen på Sunnmøre. Der ble det tilbragt mange somre med besteforeldrene på småbruk med sau, jordbær og moreller.

- Det var nok somrene med besteforeldre i Valldal som vekket interessen for landbruk og produksjon av mat, forteller Maria. Så det er jo litt gøy at lidenskapen for jordbruk har bragt meg tilbake til det fylket det hele startet. Nå gleder jeg meg til å oppleve det å bo i en vestlandsbygd på helårsbasis – det har jeg aldri gjort før!

Hun forteller at det blir gøy å jobbe med det agronomiske, spesielt jordhelse og jordbiologi. Dette er et fagfelt som alltid har vært viktig for det økologiske landbruket. Men som har vokst seg til å bli et hett fagfelt, i en tid der søkelyset på klima- og miljøhensyn i jordbruket stadig blir sterkere.