Sissel Hansen er den første ved NORSØK som har fått professorkompetanse. (Foto: Anita Land)
Sissel Hansen er den første ved NORSØK som har fått professorkompetanse. (Foto: Anita Land)

Sissel Hansen er NORSØK sin første professor

Sissel Hansen er seniorforsker ved NORSØK. Nå har hun oppnådd professorkompetanse. Det er en fjær i hatten for miljøet på Tingvoll.

Sissel Hansen er ansatt ved NORSØK hvor hun forsker på økologisk landbruk. Det har hun gjort på en så fremdragende måte at et kollegium av professorer fra Norge, Sverige og Danmark har tildelt henne professorkompetanse på grunnlag av hennes forsking. Selv tar hun det hele med knusende ro, og forteller at hun alltid har vært mer opptatt av det hun forsker på enn på titler. Hun synes likevel det er stas å bli anerkjent, men som selvutnevnt nerd er hun mest opptatt av forskingen.


– Titler er ikke viktig for meg. Det viktige er hva man står for og hva man gjør. Det fine med å være nerd er at man alltid har noe å glede seg over som man kan undersøke, sier Hansen til Aura Avis.

Artikkelen fortsetter under

Det Hansen står for i denne sammenhengen er landbruksforsking og da særlig det økologiske aspektet. Dagligleder ved NORSØK, Turid Strøm, forteller om en dyktig medarbeider som nå har gitt forskingsmiljøet på Tingvoll enda større faglig tyngde.


– Det at vi nå har fått en forsker med professorkompetanse er en aksept for den forskingen vi gjør, og oss som forskingsinstitutt. Fylkeskommunen har gjennom årlige bevilgninger gjort det mulig å bygge opp denne kompetansen over tid, sier Strøm. Sissel Hansen er en foregangskvinne innen økologisk landbruk. Hun var den første som tok doktorgrad innen økologisklandbruk. NORSØK kan ikke ansette henne i professorstilling, det er forbeholdt utdanningsinstitusjoner, men hennes kompetanse har de. Selv synes hun det er artig at dette kan skje i en liten bygd. Samtidig legger hun vekt på at det arbeidet hun har gjort er i samarbeid med andre forskere.

– Jeg har skrevet så godt som alle mine arbeider i lag med andre. Det er i dialog og samarbeid at forskingen har blitt drevet framover. Derfor er samarbeidet så viktig, sier Hansen.
Daglig leder Strøm forteller at Hansen hele tiden har vært opptatt av å finne løsninger for bøndene. Det er viktig for Hansen.

– Jeg har enorm respekt for den norske bonden. Det stilles stadig flere krav om rasjonalisering, og noen krav er dyre. Derfor er det viktig å finne løsninger som er med å bevare landbruket, sier Hansen. Gjennom sin forskinger det nettopp det Hansen vil oppnå, nemlig å jobbe med klimaet og finne ut hvordan landbruket kan lykkes på en bærekraftig måte.

– Agronomene har store utfordringer i det klimaet vi er midt oppe i. Det jeg gjør har nytte både innenfor økologisk og konvensjonelt landbruk, sier Hansen.

Teksten er publisert med tillatelse fra Aura Avis