Korn Foto Al

Kvalitetskorn til mat – muligheter i ikke-kommersialisert norsk sortsmateriale

Mye arbeid ligger bak en ny kornsort. På vei mot markedsføring kan sortsmateriale falle fra som kunne passet for økologisk dyrking. I samarbeid med næringa leter vi etter egnet materiale i prosjektet «Kvalitetskorn».

Et mangfold av plantesorter må til for å sikre matproduksjon under endrede klimaforhold. Planteforedling består av å skape ny genetisk variasjon gjennom kryssing av linjer, utvalgsarbeid for å reindyrke nye linjer, og testing for å vurdere godkjenning som handelssort.

Norsk kornforedling vil utvikle sorter med god værresistens, sterke strå, motstand mot soppsykdommer, og gode avlinger. Kornet må ikke spire i akset, aksene må ikke knekke og falle av, og åkeren bør ikke legge seg flat før høsting. Værresistens, stråstyrke og soppresistens er viktige egenskaper i både konvensjonell og økologisk dyrking. For andre egenskaper kan vektleggingen være ulik, på grunn av svakere gjødsling og fravær av stråforkortere og plantevernmidler i økologisk dyrking.

Norsk planteforedling er under press. Det foredles ikke for ulike regioner eller produksjonsformer. Markedet er begrenset, med hard konkurranse for å få kommersialisert en foredlingslinje. Foredlingslinjer som ikke når opp i konkurransen kan likevel ha verdifulle egenskaper, og være godt egnet for dyrking i mindre intensive systemer. Et viktig mål for prosjektet «Kvalitetskorn» er å identifisere linjer med egenskaper som kan være ekstra viktige i økologisk/ekstensiv dyrking for håndverksbaking, og teste samspill mellom egenskaper og miljøfaktorer, spesielt i Trøndelag. Vi har valgt å konsentrere oss om vårhvete. Vi vil systematisere kunnskap etter testing ved ulike steds- og klimaforhold, og etablere en database med informasjon om agronomiske egenskaper og matkvalitet i sorter og foredlingslinjer. Prosjektet skal øke kunnskapen om viktigheten av genetiske ressurser innen korn, vår viktigste matplante. Vi vil bidra til utvidet sortsmangfold for å møte klimaendringene, og forsyne det norske markedet med sorter egnet for håndverksbakst og økologisk dyrking.

Prosjektet er et samarbeid mellom NORSØK, NIBIO og Graminor, ved Anne-Kristin Løes, Randi B. Frøseth og Jon Arne Dieseth. Vi samarbeider med forskningsprosjektet EXPAND, og bruker Graminors forsøksfelt med 20 foredlingslinjer av vårhvete i økologisk dyrking.


Prosjekteigar:Landbruksdirektoratet, foregangsfylke korn (FMLA Oppland), FMLA Nord-Trøndelag
Prosjektleiar:Anne-Kristin Løes
Prosjektdeltakarar NORSØK:Anne-Kristin Løes
Samarbeidspartar: NIBIO og Graminor
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.