Poteter har god fôrverdi men lav økonomisk verdi. (Foto: Steffen Adler)
Poteter har god fôrverdi men lav økonomisk verdi. (Foto: Steffen Adler)

Fra tap til fôr med tilleggsverdi - Ensilering av frasorterte poteter og gulrøtter »SoCaPro»

Omtrent en fjerde del av potetene og gulrøttene som pakkeriene mottar blir sortert ut fordi de ikke oppfyller kravene til salg som fersk mat. Har frasortert potet og/eller gulrot ensilert med probiotiske bakterier et potensiale som fôrprodukt?

Til tross for god fôrverdi har disse restråmaterialene lav økonomisk verdi og leveres ofte gratis som fôr til husdyrprodusenter i nærheten. Målet med prosjektet er å finne ut om potet og/eller gulrot ensilert med probiotiske bakterier kan ha et potensiale som fôrprodukt. Kunnskapsstatus for ensilering av potet/gulrot, aktuelle bruksområder til ulike husdyrproduksjoner og potensielle gunstige helseeffekter ved inokulasjon med probiotiske organismer skal sammenstilles i et litteraturstudium. Innledende forsøk med vakuumposer skal gi svar på hvordan råmaterialesammensetning, termisk og mekanisk forbehandling og tørrstoffinnhold påvirker ensileringsprosessen. I et inokuleringsforsøk skal det testes om noen av relevante blandinger kan være et godt vekstmedium for probiotiske bakteriekulturer. Litteratur og ny kunnskap fra forsøkene skal brukes til å beskrive aktuelle verdikjeder for et potet- og grønnsakspakkeri i Midt-Norge i et case-studie. Det skal beregnes logistikkløsninger og forretningsmodeller for verdikjeden. Potensialet for hele regionen, Midt-Norge, skal estimeres med utgangspunktet i case-studiet. Vi forventer at prosjektet vil samle tilgjengelig kunnskap om ensilering av potet/gulrot, generere ny kunnskap om ensilering med probiotiske bakterier.

NORSØK eier prosjektet og prosjektleder er Steffen Adler (NIBIO). Andre partnere er Møreforskning Molde AS ved Oddmund Oterhals, SINTEF fiskeri og havbruk AS ved Rasa Slizyte, VTT Technical Research Centre of Finland Ltd ved Riikka Juvonen, Produsentpakkeriet Trøndelag AS ved Thor-Eirik Albrektsen og Fylkesmannen i Møre og Romsdal landbruksdirektøren Synnøve Valle. Det opprettes en referansegruppe bestående av representanter fra Fylkesmannens landbruksavdelingen i Møre og Romsdal, Felleskjøpet Fôrutvikling, institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved NMBU og Norsk landbruksrådgivning.


Prosjektleiar: Steffen Adler, NIBIO
Samarbeidspartar: Oddmund Oterhals (Møreforskning Molde AS), Rasa Slizyte (SINTEF fiskeri og havbruk AS) og Thor-Eirik Albrektsen (Produsentpakkeriet Trøndelag AS)
Finansiering:Regionalt Forskningsfond Midt-Norge, Møreforskning Molde AS; SINTEF fiskeri og havbruk AS Produsentpakkeriet Trøndelag AS, NORSØK
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.