Matjord (Foto: Mona Ringnes og Reidun Pommersche)
Matjord (Foto: Mona Ringnes og Reidun Pommersche)

Levende matjord

Foregangsfylke: Jordkultur og jordstruktur «levende Matjord» Buskerud Prosjektet «Levende Matjord» skal inspirere og formidle erfaringer og kunnskap om jord, med hovedfokus på biologi, økologi og bærekraft. 2018 er siste året i prosjektet.

Hovedmålet i prosjektet har vært å bidra til vedvarende og økt matproduksjon på økologiske arealer gjennom å stimulere og gjenoppbygge det biologiske mangfoldet og humuslaget i matjorda. Fylkesmannens landbruksavdeling i Buskerud søkte og fikk prosjektet «Levende Matjord» i 2014. Det er gjennomført mange ulike aktiviteter og mye skriftlig.

Kunnskap om jord

Levende Matjord vil spre kunnskap og erfaringer gjennom kursopplegg, markdager og fagdager, noen aktiviteter som er gjennomført er gjengitt her. Gjennom kurs, markdager og utprøvinger settes det fokus på tilstanden til jorda mht jordstruktur og jordliv. Dette gjøres blant annet gjennom spadeprøver som brukes til å diskutere plogsåle, pakking og grynstruktur. Bruk av penetrometer er et instrument som måler grad av pakking. Vi har også hatt kurs om å artsbestemme meitemark, gruppere spretthaler og kjenne igjen bakterier og sopp i jord. Alt dette er med på å øke bevisstheten og interessen for jordliv, jordpakking og liknende hos både praktikere, veileder og andre aktører innen jord og kompost. Det er også laget en del temaark om ulike organismer i jorda. En oppsummering og en lenker til noe av det vi har gjort finner du i denne rapporten. Utvidet rapportering for Økologisk foregangsfylke Levende Matjord 2015

Utprøving i praksis

I et felt i Sigdal er utprøvd i 2015-2016 ni ulike organiske reststoffer i et kornfelt, for å se på mulig oppbygging av humus og organisk materiale, samt effekter på jordlivet. Dette er i samarbeid med Foregangsfylke Korn. En kornbonde i Sigdal prøver også ut en tromling/knusing, men ikke kutting, av grønngjødsel og direktesåing av høstkorn i dette.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.